måndag 2 mars 2009

”Beslut om Davis Cup togs av säkerhetsskäl”
Vi har valt att analysera Ilmar Reepalus debattartikel angående Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Länk till artikeln: http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article416903/Beslut-om-Davis-Cup-togs-av-sakerhetsskal.html.

Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Den 7:e mars kommer en Davis Cup-match mellan Israel och Sverige äga rum i Malmö. Med anledning av kriget som Israel fört i Gaza i början på året uppfattas denna match som kontroversiell av vissa organisationer. Eftersom det kommer genomföras stora demonstrationer utav proteströrelser vid matchtillfället har Malmö kommun diskuterat om man verkligen kan garantera säkerheten för spelarna. I samtal med polisen har man kommit fram till att säkerheten inte kan garanteras och därför kommer matchen spelas utan publik. Som en respons på Malmö kommuns beslut gav sig Stockholms Stad in i frågan, med förslag om att matchen ska spelas i Stockholm med publik. Tennisförbundet ansåg dock att det var för sent att flytta matchen och därför kommer den spelas i Malmö den 7:e mars. I debattartikeln som Ilmar Reepalu (S) skrivit förklarar han Malmö kommuns beslut om att matchen ska spelas utan publik.

Vad vill man uppnå?
Först och främst vill Ilmar Reepalu ge en förklaring till varför de fattat det beslut de gjort, detta framgår tydligt i artikeln. Han vill genom debattartikeln även lugna båda sidor av debatten, å ena sidan de som vill stoppa matchen helt, men även de som vill att matchen ska spelas med publik. Detta budskap är mer underliggande och inte helt uttalat.

Vem är målgruppen?
Den primära målgruppen är den grupp som vill att matchen ska spelas med publik. Med denna grupp avses både politiker och allmänhet som är av denna åsikt. Varför vi tycker att han vänder sig till den primära gruppen är för att han i sin argumentation tar upp säkerhetsskälen. Han nämner inget politiskt skäl till varför valet gjorts, därmed tar han inte ställning till om politik och idrott hör ihop eller inte. Däremot kan tilläggas att hans personliga åsikt är att matchen bör stoppas (http://sydsvenskan.se/sverige/article414798/Reepalu-Matchen-borde-stoppas.html). Den sekundära målgruppen är de som vill att matchen ska stoppas. Organisationen ”Stoppa matchen” (http://stoppamatchen.se/) skriver på sin sida att halva segern är vunnen, men att demonstrationen på lördag fortfarande kommer genomföras.

Vem står bakom?
Det finns en tydlig avsändare - Ilmar Reepalu som är kommunalråd i Malmö. Som vi nämnde tidigare tar han ingen politisk ställning i frågan, men han kan dock ha påtryckningar från partivänner och från samarbetspartier. Vänsterpartiet vill stoppa matchen, vilket även SSU och kvinnoförbund inom Socialdemokraterna vill (http://www.ssu.se/). Detta har Ilmar Reepalu antagligen varit tvungen att ta hänsyn till när han skrev artikeln.

Hur ser den retoriska strategin ut?
I debattartikeln visar Ilmar Reepalu på att kommunen tar ansvar. På ett övertygande sätt redovisar han att de uttömt alla möjligheter för att nå en så bra lösning som möjligt. Kommunen har till och med övervägt att lämna över arrangemanget till en annan aktör, men resultatet blir slutligen att Malmö kommun själv väljer att ta ansvar för matchen och därmed avsluta debatten kring den (Boin m.fl., år 2005).

Källor
Boin, Arjen; 't Hart, Paul; Stern, Eric & Sundelius, Bengt (år 2005), The Politics of Crisis Management. Cambridge University Press.

Av: Sophia Bescher, Sofia Pettersson och Michelle Lindholm

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Vi tycker att författarna har sammanfattat det hela bra. Man får en bra överskit över bakgrunden till situationen. Dock skulle författarna kunnat precisera anledningen till varför debattartikeln kommer just nu lite tydligare. Det framgår varför i texten men vi tycker inte att frågeställningen besvaras rakt av.

Vad vill man uppnå?
Vi håller med om att Reepalu försöker lugna båda sidorna av debatten, och antar att författarna syftar på att Malmö kommun har gjort allt som står i deras makt för att matchen skall kunna genomföras på ett säkert sätt.

Vem är målgruppen?
Vi samtycker angående att den primära målgruppen är det som vill att matchen skall spelas med publik och att den sekundära målgruppen är de som vill att den skall spelas utan publik. Resonemangen som författarna för om målgruppen verkar vara rimliga.

Vem står bakom?
Vi instämmer med att den tydliga avsändaren är Ilmar Reepalu. Men vi tror snarare att den egentliga avsändaren är kommunstyrelsen i Malmö, då Ilmar Reepalu är ordförande i kommunstyrelsen. Vi gör antagandet att debattartikeln publiceras då kommunstyrelsen har tagit detta beslut.

Hur ser den retoriska strategin ut?
Vi håller med om att kommunen tar sitt ansvar när de säger att matchen skall genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Vi anser att det var svårt att urskilja Ilmar Reepalu retoriska strategi bara genom att utgå från denna debattartikel då vi tycker att det är tunt med argument från de båda debattsidorna.