fredag 13 mars 2009

Ge flyktingar eget boende

Vi har valt att analysera debattartikeln ”Ge flyktingar eget boende” http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2586999.svd SvD Debatt 2009-03-13


1. Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Debattartikeln har skrivits som en motreaktion av Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom, då moderaterna har kommit med ett förslag om att återkalla medborgarskap vid bland annat kriminallitet. Förändringar i asylsökandes rätt till eget boende genom sänkta eller slopade ersättningar för att få människor att flytta till områden där det finns möjlighet till bostad och arbete .

2. Vad vill man uppnå?
Vi antar att Grön ungdom genom Maria Ferm vill skapa opinion mot moderaternas förslag. Grön Ungdom har lagt en motion till Miljöpartiets kongress i maj om ett Rätt till boende-bidrag till asylsökande som väljer ett eget boende. Vi anser att Grön Ungdom vill uppmärksamma människor om att Sveriges flyktingmottagande inte är fullständigt. Likaså att moderaterna lägger fram detta förslag på grund av de vill nå väljare med främlingsfientliga åsikter. Dessa åsikter liknar Sverigedemokraternas politik, menar Maria Ferm. Hon verkar vilja peka på att detta förslag är ett första steg mot att Sverige blir en nationalstat. Maria Ferm och Grön Ungdom vill med den här debattartikel motverka denna ”utveckling” och stå upp för människors lika rättigheter samt att förbättra och respektera dem.

3. Vem är målgruppen?
Den primära målgruppen som Maria Ferm och Grön Ungdom vill nå tror vi är väljarna, hon vill visa att det finns ett alternativ till moderaternas förslag samt informera om vilken politik som Grön Ungdom vill föra i frågan. Då Ferm skriver i artikeln att Grön Ungdom tagit fram en motion till miljöpartiets kongress tror vi att den sekundära målgruppen är miljöpartiet. Ferm anser att även ”Miljöpartiet de gröna måste gå i bräschen för en mer human integrationspolitik med utgångspunkt i tanken om allas lika rättigheter” .

4. Vem står bakom?
Den som står bakom debattartikeln är Grön Ungdom och representant för dem är Grön Ungdoms ena språkrör Maria Ferm. Det framgår tydligt i debattartikeln att hon vill förmedla Grön Ungdoms politiska ståndpunkt i frågan. Som språkrör är hon en representant för den politik som ungdomsförbundet står för. Maria Ferm som författare av debattartikeln företräder Grön Ungdoms och Miljöpartiets åsikter om vilken asylpolitik de tycker skall råda i samhället . Självklart är Maria Ferm ett av ansiktena utåt för den övriga politiken som Grön Ungdom för.

5. Hur ser den retoriska strategin ut?
Maria Ferm använder sig av argument för att övertyga läsaren. Hon pekar på det finns rapporter som visar på att moderaternas förslag snarare skulle öka segregeringen än minska den. Maria Ferm drar paralleller mellan moderaternas förslag och Sverigedemokraternas politik. Vi tror att hon använder sig av denna liknelse som en slags skrämseltaktik om så är fallet gör hon det här för att moderaterna inte skall få fler sympatisörer bland väljarna. Det kan vara så att hon vill skrämma väljarna från ett beteende, att inte rösta på moderaterna .

Källor:

”Ta medborgarskapet från kriminella invandrare”
http://www.dn.se/opinion/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare-1.800439

”Ge flyktingar eget boende”
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2586999.svd

Miljöpartiet de gröna
http://www.gronungdom.se/article/1005

(2009-03-13)

Palm, Lars (2006) kommunikationsplanering. Studentlitteratur: Lund

Av: Grupp 11, Hanna Brage, Jennie Ferdinandsson och Josefin Nilsson.

1 kommentar:

Anonym sa...

1. Vi håller med om att det är en motreaktion till moderaternas förslag om invandrarpolitiken. Dock ställer vi oss frågande till varför den kommer så sent och varför Ferm inte kommer med alternativa lösningar till de problem som tas upp i artikeln.

2. Vi tror inte att syftet är att skapa opinion mot moderaternas förslag utan att visa de som redan är emot moderaternas förslag att Grön ungdom är ett motalternativ till det moderata förslaget.

3. Vi tror att den primära målgruppen är de som är emot moderaternas invandrarpolitik. Vi håller med författarna om att miljöpartiet är artikelns sekundära målgruppen.

4. Vi håller med författarna

5. Vi tror inte att Ferm försöker övertyga läsarna utan använder sig av skrämselpropaganda mot moderaternas politik och drar liknelser med Sverigedemokraterna.
Vi anser inte att Ferm backar upp sina argument med rapporter och undersökningar, utan artikeln drivs av "vi tycker-argument".
Vi tror inte att Ferm lyckas med att försöka skrämma väljarna till att inte rösta på moderaterna, utan artikeln riktas till de som redan har dessa åsikter.