tisdag 17 mars 2009

Jag går från MP till FI

Publicerad på DN Debatt 090317 av Alexander Chamberland.
http://www.dn.se/opinion/debatt/jag-gar-fran-mp-till-fi-1.822592
1. Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Artikeln syftar till att väcka uppmärksamhet mot Feministisk Initiativ inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. Att artikeln ”kommer just nu” är emellertid något vilseledande, då artikeln i näst intill identisk utformning redan publicerats på Aftonbladet den 8 mars 2009, med enda avvikelse att DN:s version verkar vara något förkortad. Artikeln publicerades därmed i Aftonbladet på Internationella Kvinnodagen, medan DN:s publicering kan antas vara ett försök från Chamberlands sida att skapa ett eko samt undvika att frågan rinner ut i sanden.

2. Vad vill man uppnå (förutom att nå uppmärksamhet)? Uttalat och inte uttalat.
Chamberland vill väcka den feministiska debatten på nytt, då den kommit i skymundan i det politiska klimat som råder. Chamberlands uttalade syfte är att uppmärksamma bristerna i Miljöpartiets politik, belysa deras undermåliga feministiska maktanalys och värva röster till Feministiskt Initiativ, men artikelns utformning och retorik får snarare argumenten att se ut som ett knivhugg i ryggen på MP – och en lovsång till Gudrun Schyman. Uttalat argumenterar Chamberland också för ett lyft av FI inför parlamentsvalet och efterlyser ett ökat ansvar från media då han anser att Sverigedemokraternas främlingsfientlighet får större utrymme i etern.

3. Vem är målgruppen? Primär och sekundär.
Chamberlands primära målgrupp är allmänheten, då han med upprörda känslor vill sätta ett exempel genom sin övergång från MP till FI. Den respons debattartikeln har fått är emellertid inte särskilt positiv då reaktionerna verkar vara att Chamberland på ett slarvigt sätt slänger ur sig sina personliga känslor. Sekundärt är målgruppen med stor sannolikhet förstagångsväljare samt HBT-personer, anti-rasister och feminister som delar hans åsikter om dessa gruppers rättigheter i Sverige och globalt och saknar den feministiska debatten på agendan.

4. Vem står bakom? Vilka intressen representerar de artikelförfattarna/de som skrivit på?
Alexander Chamberland är tidigare ordförande för Grön Ungdom. Efter vad som förefaller vara någon form av turbulens kring honom har han beslutat att gå över till Feministiskt Initiativ som enligt honom har en mer konsekvent feministisk linje samt ett feministiskt perspektiv på frågor som länge varit ”gröna profilfrågor”. Alexander Chamberland verkar ha en personlig vendetta mot MP då han i debattartikeln använder sig av en mycket kritisk ton. Man anar även en viss besvikelse gentemot MP då Chamberland menar att partiet haft medvetna mediala strategier genom nedtoning av Chamberlands sexuella läggning och kontroversiella klädstil.
5. Hur ser den retoriska strategin ut, dvs. hur försöker man övertyga (argument eller auktoritet)

Chamberland påpekar tydligt MP:s brister och framställer istället genom faktaframställning FI:s goda egenskaper och då framför allt Gudrun Schymans påstådda excellens. Någon tydlig strategi går egentligen inte att urskilja då Chamberland som sagt verkar agera utifrån eget missnöje. Den fakta som presenteras är heller inte förankrad i dokumenterad forskning, varför Chamberland heller inte framstår som särskilt trovärdig. Enligt Arjen Boin använder sig politiker ofta av strategier som går ut på att finna lösningar som inte går ut över relationer till viktiga människor i organisationer. Detta för att inte sätta båten i gungning, vilket Chamberland emellertid onekligen gör i detta fall. Tanken med sådana strategier är att tillfredsställa personliga motiv, något som den sårade Chamberland förmodligen försöker uppnå. (Boin, 2005: 33)

Källor:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article4582363.ab
Boin, Arjen; 't Hart, Paul; Stern, Eric & Sundelius, Bengt (år 2005), The Politics of Crisis Management. Cambridge University Press.

AV: Thina Grotmark, Hannah Green och Sofi Engström

1 kommentar:

Anonym sa...

1. Vi håller med om att artikeln publiceras nu på grund av att Europaparlamentsvalet närmar sig. Nu har Alexander Chamberland tre månader på sig att representera FI i partiarbetet, till skillnad från om artikeln publicerats en vecka innan valet. Vi håller med skribenterna om att det är konstigt att DN som ska vara först och ledande vad gäller att väcka debatt, samt att ha de senaste nyheterna, publicerar en artikel som Aftonbladet redan haft.

2. Vi tror främsta syftet med artikeln är att Alexander Chamberland vill kritisera det politiska etablissemanget och lyfta de brister dagens demokrati i Sverige har. Genom utomparlamentariska metoder tror han att han har större chans att förändra. Detta leder till att han tar steget från MP till FI.

3. Vi tycker att allmänheten är en för stor målgrupp och vi anser istället att redan politiskt engagerade är den primära målgruppen. Men vi håller med författarna om att det är främst feminister och HBT-personer som tillhör den sekundära målgruppen.

4. Det var svårt att hitta ett tydligt svar på frågan i det författarna skrivit, men vi tycker att det är tydligt att Chamberland har ett horn i sidan till Miljöpartiet. Samtidigt kan det ligga i FI:s intresse att denna artikel publiceras då det ger dem god publicitet.

5. Vi tror också att Chamberland i skrivande stund är otroligt sårad, vilket lyser igenom i texten, den är lite osammanhängande. Detta kan i och för sig vara hans retoriska strategi, att visa sina äkta känslor.

Av: Michelle Lindholm, Sophia Bescher och Sofia Pettersson.