onsdag 4 mars 2009

Politik bollas på tennisplan.

Den 4 mars publicerades en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet angående den kommande Davis Cup -matchen i tennis, som spelas i Malmö till helgen mellan Sverige och Israel.

Denna match har varit omdiskuterad under en längre tid om huruvida man kan särskilja idrott och politik. Något som föranleds av att Malmö stad nu har valt att låta matchen spelas inför tomma läktare. Anledningen de uppvisar på grund utav säkerhetsskäl. Det har skapat en debatt hur en så pass fredlig ritual som idrott kan behandlas i politiskt perspektiv.

Debattartikeln i Sydsvenska Dagbladet är skriven av tre motståndare till att matchen hålls, vilka är Per Gahrton, ordförande i Palestinagrupperna Sverige, Olof Holmgren från Stoppa matchen-kampanjen och Bengt Frejd, ordförande i Proletären FF. Dessa debattörer bedömer att ”I fallet Israel handlar det inte bara om att stoppa matchen för att demonstrera mot folkrättsbrott i allmänhet, utan också om att protestera mot konkreta inskränkningar i palestiniernas möjligheter att utöva idrott”.

Det som man kan tydligt se i debattartikeln är en total argumentation för Palestina och en motreaktion mot Israel. Hela artikeln är uppbyggd på att lyfta fram Israels förtryck av Palestina och pekar också ut punkter hur Israel håller Palestina i sitt våldsamma grepp. Både i frågan om dödssiffror och antal skadade i terrorn som är iscensatt av Israel, men också angående vägspärrar och mur som gör det svårt för Palestinierna att ta sig ut ur Gazaremsan och Västbanken och därmed också hindrat deras idrottare från att utöva sina sporter. Debattartikeln har med andra ord enbart fokuserat på Palestinas problem och valt att inte vända på bladet och visa Israels problematik och deras synpunkt på konflikten. Det som framkommer som ett tillägg är att andra tidningars syn på frågan dessutom tas upp i artikeln. Även om man genom dessa inte får se hela textens innebörd. Målgruppen för artikeln är allmänheten, då skribenterna vill skapa ett medvetande hos människor om svårigheterna som existerar i Palestina.

Det är inte konstigt att dessa tre parter har gått ihop i en allians mot matchen och valt att skriva en debattartikel i ämnet då de alla har koppling för Palestina. Exempel på detta kan man härleda till Bengt Frejds olika kopplingar till Palestina i och med idrottsarrangemang han tidigare jobbat med. En extra punkt i frågan är också att de ekonomiska överskotten från dessa arrangemang går till projekt i stöd för Palestina.

Debattartikeln kommer i en tid då Palestina- och Israelkonflikten får mycket medieutrymme. Idrott får då också stå till svars och blir en arena för politiska ställningstaganden. Ytterligare en anledning till debattartikeln beror på att en rapport från Palestinagruppen ska publiceras idag (läs 4 mars). Det är en självklarhet att Palestinagruppen därför har intressen i att få publicitet kring denna fråga men också en ökad förståelse för sin organisation. Det blir ännu ett sätt att visa upp problemen som finns där och att få fram sina åsikter och synpunkter. Att måla upp en bild av konflikten i sportens arena där folket får ifrågasätta detta globala problem.

Alexandra Nedanovska, Erik Karlsson och Henrietta Stark.

1 kommentar:

Anonym sa...

Allmänna påpekanden:

1. Länk till den aktuella debattartikeln saknas. http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article417434.ece

2. Rubrik på den aktuella debattartikeln, ”Skamlig tennismatch”, anges ej.

3. Granskningen av artikeln följer ej den mall som anges i uppgiftsbeskrivningen. Dels diskuteras en och samma fråga på flera olika ställen, dels saknas underrubriker. Sammantaget ger detta en mycket svåröverskådlig disposition av texten som försvårar för läsaren att ta till sig textens innehåll. Läsaren tvingas själv söka efter dem.

Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Vi håller med gruppen angående att ämnet är synnerligen aktuellt i dagsläget, då Israel- och Palestina konflikten, speciellt med tanke på det Israeliska valet, fått mycket utrymme i medierna. Främsta anledningen till att artikeln publiceras just nu bör vara den rapport som presenteras av Palestinagrupperna samma dag. Detta nämns av gruppen, men borde ha lyfts fram tydligare.

Vad vill man uppnå (förutom att nå uppmärksamhet) uttalat och inte uttalat?
Denna fråga upplever vi inte besvaras någonstans i gruppens inlägg. Lösryckta referat och citat från debattartikeln finns med i granskningen, men sätts inte in i något sammanhang. Vår granskning visar dock att:

Uttalat:
Man vill stoppa Davis Cup-matchen. Detta av två skäl:
1. Man vill ”demonstrera mot folkrättsbrott i allmänhet”.
2. Man vill ”protestera mot konkreta inskränkningar i palestiniernas möjligheter att utöva idrott”.

Mindre tydligt uttalat:
1. Poängtera att idrott och politik hör ihop.
2. Lyfta fram Israel som ett land som notoriskt bryter mot människorättskonventionerna.
3. Sätta fokus på Palestinagruppernas rapport.

Vem är målgruppen?
Vi instämmer med gruppen att artikeln är riktad till ”idrotts-Sverige”, där delar av allmänheten kan sägas ingå, emellertid inte i syfte att skapa ett medvetande hos människor om svårigheterna som existerar i Palestina, utan snarare för att visa att idrott och politik går hand i hand. Den sekundära målgruppen anser vi vara Tennisförbundet. Genom att påverka den primära målgruppen hoppas man att den sekundära målgruppen tar ett beslut om att ställa in matchen.

Vem står bakom? Vilka intressen representerar
artikelförfattarna/de som skrivit på?
De tre författarna bakom debattartikeln är Per Gahrton, Olof Holmgren och Bengt Frejd, precis som gruppen skrivit. Dock anser vi att en något fylligare analys av vilka intressen och värderingar de tre representerar varit på plats. Gemensamma nämnare för ovanstående tre debattörer är deras avståndstagande från Israel och den politik Israel för. Men också att de aktivt tar ställning för palestinska intressen. Det som inte alls nämns i granskningen är att alla tre debattörerna står till vänster på den politiska skalan.

Hur ser den retoriska strategin ut, dvs. hur försöker man övertyga (argument eller auktoritet)
Vad vi kan se så finns det ingen analys av den retoriska strategin i texten. Vår granskning visar dock att den tes som debattörerna driver är att även om man inte anser att idrott och politik hör ihop bör man ändå ställa sig bakom Stoppa matchen-kampanjen av rent idrottsliga skäl. För att bevisa detta radar debattörerna upp en lång rad argument som alla visar konkreta exempel på hur israelerna inskränker palestiniernas möjligheter att utöva idrott.

Ulrika Stridvall Dahlén och Kristina Källström