måndag 12 april 2010

Min Gud dras i smutsen av präster och biskopar

Marcus Birro 10/4 i på Dagensnyheter.se

De senaste månaderna har det uppdagats att ett stort antal katolska präster och biskopar sexuellt utnyttjat och ofredat unga pojkar. Denna enorma skandal har resulterat i en hetsig diskussion vari också Marcus Birros debattartikel i Dagens Nyheter härstammar.
Marcus Birro som själv är troende katolik, menar att det är rent ”för jävligt” att både den svenska som den internationella katolska kyrkan inte omvärderar sina synsätt och försöker skapa nya grundläggande värderingar.
Hans tydliga syften med artikeln är att försöka belysa religionens värderingar, som både är uråldriga och bristfälliga, och hur dessa borde omvandlas till nya och mer moderna tankesätt.
Om man ska gräva djupare och rikta fokus på undertexten i artikeln kan man urskilja hans vrede gentemot kyrkan för detta svek, samtidigt som han försvarar dem och menar att kyrkan erbjuder mycket gott också.
Birro vill inte förlora sin tro och därför vill han inte förkasta den allt för hårt. Inte heller vill han att fördömande personer ska få en snedvriden bild av kyrkan och häcklas av den. Han försöker förmedla att alla ”rättänkande predikanter” även dem har en förvriden bild av verkligheten, genom att förmedla ett budskap som bygger på att religion endast är ett problem.
Hans tanke är att nå ut till både hans likasinnade, att inte svika sin tro, samtidigt som han indirekt vill nå religionsmotståndarna för att hindra dem från att uttrycka sina fördömande åsikter.

Birro vänder sig som sagt i sin artikel mot troende såväl som icke troende personer. Den primära målgruppen består trots allt av troende katoliker just av den anledningen att artikelns huvudsakliga budskap tar sikte på en grundlig förändring av den katolska kyrkan, medan de icke troende är den sekundära målgruppen i detta fall.

Bakomliggande intressen är alltså Birros egen tro, vilket tydligt framkommer i artikeln då han retoriskt uttrycker sig väldigt rakt. Redan i rubriken får man intrycket av dramatik, vilket också är genomgående för artikeln som innehåller meningar som "Vi som tror på Gud som en förlåtande bror eller syster i livets slagregn måste ta ton mot förtrycket, förtvivlan och terrorn i den kyrkliga världen". För många är texten säkerligen provokativ då Birro använder sig av starka ord som "äckel" för att uttrycka sitt förakt för de präster och biskopar som förgripit sig på barn. Troligtvis är hans syfte att med denna retoriska metod väcka känslor och debatt, något som förstärks av att hans korta och slagkraftiga meningar. Samtidigt har texten emellanåt en poetisk prägel som antingen kan tolkas som ytterligare en strategi för att väcka känslor eller också bara som en ärlig framställning av katolska tron.
Om artikelns syfte är att ärligt framställa kärleken till sin tro och skepticismen mot den katolska kyrkans värderingar och förhållningssätt till skandalen eller om det finns en underliggande tanke att påverka fler till en positiv syn på tron i sin renaste form är upp till var och en att ta ställning till.

Philippa Ergel, Elin Finnström, Isabella Wisling och Frida Andersson

1 kommentar:

Monica L N sa...

Att artikeln kommer nu är inte förvånande precis som bloggarna skriver, med tanke på de övergrepp som nu uppdagats.
Att målgruppen primärt skulle vara de troende kan vi hålla med om men vi tror snarare att den sekundära målgruppen är svenska folket som stort, inte bara de "icke troende".
Birros, frustrerade och något ambivalenta syn på kyrkan och dess principer (så som celibat) går inte att ta miste på och detta har ni lyft fram på ett bra sätt. Men han lyfter inte bara fram katolicismen utan andlighet i stort.
Vi tror inte att hans tydliga syfte med artikel är att belysa religionens värderingar utan snarare svenska katolska kyrkans, och möjligtvis katolska kyrkans överlag, oförmåga att ta ställning till problemen och våga göra sig hörd. Han uttrycker också en stor vilja att få de andliga ledarna att reagera, detta är ett tydligt syfte vi ser!
De bakomliggande orsakerna verkar vara både hans tro och hans hat mot uttnyttjandet av barn.

Vi håller med bloggarna i deras åsikt om att Birro försöker övertyga sina läsare genom att angripa dem känslomässigt, detta märks genom att han skriver mycket personligt och använder en hel del starkt laddade ord.
Vi kan inte hålla med om att texten är provokativ i det avseendet som bloggarna syftar på. Eftersom vi tror att detta är en åsikt som delas av de flesta men håller med på punkten om att hans ordval kan väcka känslor och uppfattas som provokativa av katoliker.



Kajsa, Lovisa & Anna