torsdag 29 april 2010

”Dags för politikerna att ge besked om nivån i a-kassan”

http://www.dn.se/debatt/dags-for-politikerna-att-ge-besked-om-nivan-i-a-kassan-1.1085221

På Dagens nyheters debattsida går det torsdagen den 29 april att läsa en artikel skriven av Arbetslöshetskassornas samorganisations (SO) ordförande, Harald Petersson, och dess kanslichef, Melker Ödebrink. Här tar de upp frågan om a-kassans funktion så som den ser ut för tillfället.
Denna fråga är ständigt aktuell men ges extra mycket uppmärksamhet just nu på grund av det stundande valet i höst och en relativt hög arbetslöshet. Alliansen har under sin regeringstid utfört vissa regelförändringar och har på så sätt försämrat förutsättningarna för de arbetslösa genom kraftigt höjda avgifter till a-kassan, samt svårigheten att få tillgång till den ersättning som man tidigare varit berättigad.

Arbetslöshetskassornas samorganisation frågar sig vad alliansen har för ståndpunkter inför valet och hur oppositionens a-kassepolitik kommer se ut.
På grund av detta ser vi debattartikeln som ett direkt utrop till politikerna. Vi kan tänka oss att syftet med debattartikeln är att föra upp frågan på dagordningen och på så sätt göra den mer aktuellt inför valet. Ses politikerna som den huvudsakliga målgruppen är väljarna den indirekta målgruppen som ska bilda sig en uppfattning och vad som är viktigt.

I och med den höga arbetslösheten är det många som drabbas på ett eller annat sätt. Står man inte själv utan jobb är det säkerligen en anhörig som gör det vilket bidrar till att man kan relatera till frågan.

Bakom Arbetslöshetskassornas samorganisation står 32 a-kassor som alla är knutna till olika bransch- eller yrkesområden. På grund av detta ser vi att artikeln framförallt riktar sig till det röd-gröna blocket eftersom frågan om en förbättrad situation för arbetslösa går mer i linje med deras politik.
Samtidigt framgår det i artikeln att finansminister Anders Borg tycks ha samma värdering som SO, och önskar höja dagspenningsbeloppet. Detta skulle kunna uppfattas som en vädjan och påminnelse riktad mot alliansen, eller som ett hot mot de röd-gröna, då alliansen går in på deras politiska riktlinjer.

Den retoriska strategin ser vi i argumenten för att förbättra de arbetslösas situation och de vetenskapliga belägg som de stödjer sina ståndpunkter på. Genom att även tydliggöra målet känns det mer genomtänkt och trovärdigt, och även lättare för politikerna att se vad som vill uppnås. Dessutom är texten relativt lättläst vilket gör att den får en större bredd då fler läsare förstår innehållet och budskapet.
Inför valet tror vi att SO kommer att få kämpa med att få upp den här frågan på dagordningen då de röd-gröna tycks satsa mer på miljöfrågor. Att sedan alliansen skulle anamma frågan om de arbetslösas rätt till a-kassa i sin politik känns inte särskilt trovärdigt, möjligen om det skulle bli en strategi för att locka väljare. Vi tror därför att SO:s egentliga hopp för att genomföra sitt mål, det vill säga att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av den förlorade inkomsten, är genom att nå fram till de röd-gröna.

Nu återstår det bara att se vad för strategiska val politikerna kommer att göra för att locka väljare och vilka valfrågor som slutligen hamnar på agendan.

Av: Emmy Nordin, Jessika Hällerö, Emelie Klasson, Ulrika Tauberman

1 kommentar:

John sa...

Vill börja med att säga att ni har valt en intressant debattartikel. Precis som ni säger är detta en fråga som lär ha stor betydelse i själva valet senare i år. Att den publiceras för att komma upp på dagordningen känns som ett rimligt antagande där det senare blir upp till politiker från de olika blocken att argumentera för sin politik.

Ni skriver att ni inte tror på att alliansen skulle anamma frågan om arbetslösas rätt till A-kassa för att det inte ligger i linje med deras politik i övrigt. Vi ser det inte alls som en omöjlighet eftersom de olika blocken närmar sig varandra mer och mer i sin politik. Även det faktum att många tycker alliansens handlande i just frågan om A-kassa och rätten till denna har varit undermålig under de senaste fyra åren med borgerligt styre kan påverka hur de (alliansen) sköter frågan i kommande valkampanj. De vet säkert med sig att många är missnöjda och vi ser det inte som en omöjlighet att de skulle kunna göra vissa radikala förändringar och på det sättet båda locka väljare och rentvå sitt namn.

Detta är en ytterst personlig åsikt och det är främst på grund av att vi inte hittade så mycket annat att anmärka på. Era argument känns sunda och ni belyser frågan och debatten på ett objektivt sätt.

Bra jobbat!

MvH Grupp 7