tisdag 27 april 2010

Dagens debattartikel i Svenska Dagbladet handlar om de röd-grönas förslag om att bygga ut järnvägsnätet med snabbspår och snabbtåg samt problemen författaren ser med finansieringen av projektet. Författaren hävdar till och med att det kan vara tal om ett brott mot budgetlagen, där det i en paragraf anges att stora investeringar som har ett samhällsekonomiskt värde, men inte ger någon avkastning ska bekostas med anslag och inte med lånade pengar, som de röd-grönas finansieringsplan består av. Mona Sahlin svarar på anklagelserna genom att hänvisa till tidigare stora projekt som finansierats med lån.

Den artikel vi valt finns att hitta på SvDs ledarsida, men till skillnad från tidigare inlägg under denna kategori finns det inget namn att hitta på artikelförfattaren. Troligtvis har man helt enkelt glömt att skriva med detta. Pga. avsaknaden av författarens namn blir det svårt att ta reda på vem som står bakom artikeln och vilka intressen denna person representerar. Dock är det ganska uppenbart att personen i fråga stödjer alliansens politik, i alla fall i den aktuella frågan, snarare än de rödgröna.

Författaren försöker med hjälp av bland annat metaforer och liknelser göra ämnet i artikeln intresseväckande och använder sig tex. av meningar som; ”...på infrastrukturområdet handlade det snarare om en gigantisk springnota av ofinansierade löften och planer...” Författaren skriver på ett kvickt sätt som gör artikeln underhållande och lättläst och upplägget påminner faktiskt lite om en sagoberättares.

Att debattartikeln kommer nu är inte så konstigt så här i valtider. Nu kommer vallöftena och författaren vill in i debatten och visa sin misstro över de röd/grönas vallöften.
Vad författaren verkar vilja uppnå är att skapa uppmärksamhet mot tomma vallöften. Den har en stark utgångspunkt från alliansens synvinkel och verkar vilja få oss väljare att se att de röd/gröna bara kommer med tomma löften som inte kommer gå att finansiera. Det bakomliggande syftet verkar vara att vi ska rösta på allinsen för att de röd/gröna kommer skapa oss en större ekonomisk kris med de vallöften de uttalat. Författaren verkar speciellt upprörd över Mona Sahlins uttalande:
- Det har alltid använts lån till stora investeringar. Så länge man visar att man har långsiktig finansiering för räntor och amorteringar är det en bra princip.
Något mer bakomliggande syfte än att skriva av sig sin egen ilska verkar inte finnas.
Att alliansen lämnar efter sig en röra vad gäller försäkringskassans regler verkar helt ointressant för författaren. Tycker snarare att det verkar som pajkastning på de röd/gröna och inget motargument för vad allinsen lovar eller vad de uträttat under sina år vid makten.

Den primära målgruppen för artikeln är både alliansens politiker och deras följare.
Debattören visar sitt stöd genom att döma ut vänsterblockets förslag samt genom att finansminister Anders Borg får uttala sig om förslagets finansiering.
Den sekundära målgruppen är de väljare som inte redan bestämt sig, eller kanske till och med de som tänkt rösta rött i riksdagsvalet.

Anna Salomonsson, Lovisa Fasth och Kajsa Säverström

2 kommentarer:

Lucas Regnér sa...

Hej! Intressant granskning. Antar att ni menar denna artikel: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/springnotor-blir-inte-mer-ratt-andra-gangen_4621675.svd

Kommentar kommer imorgon som schemalagt.

Grupp 2 kommentar sa...

Intressant granskning grupp 10!

Men vi från grupp 2:s sida har en hel del frågetecken kring ert val av text och analysen av den.

Ni har valt att analysera en ledarsida och inte en debattartikel. Ert val gör det extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att på ett djuplodande sätt diskutera fyra av de fem frågeställningarna som examinationsuppgiften ställer. Ledarsidan har till uppgift att utifrån en given politisk synvinkel betrakta och resonera kring olika frågor i samhället. Denna ledare kommer just nu av det enkla skälet att det är ledarredaktionens arbetsuppgift att kommentera aktuell politik. Att inte kommentera de rödgrönas utspel i tid med att det levererades vore till och med märkligt.

Syftet är inte mer komplicerat än att upplysa om tidningens ståndpunkt i frågan, vilket
leder oss in på er reaktion angående den onyanserade bilden ledaren målade upp: Ledarsidan är ett uttryck för tidningsägarnas och tidningsredaktionens huvudsakliga politiska uppfattning. Svenska Dagbladet är en obunden moderat tidning, och utan att ledarredaktionen har direkta kopplingar till Alliansen är det en självklarhet att ledarredaktionen oftast sympatiserar med högerblocket; det är näst intill naturlag att samma redaktion generellt inte sympatiserar med vänsterblocket.

Ni träffar någorlunda rätt när det gäller målgruppen; det är främst redan frälsta som lägger vikt vid en ledare, eftersom ledarredaktionen har en politik profil. Kort sagt: Borgerligt sinnade lägger större vikt vid Per Gudmundsons ledare, socialistiskt sinnade vid Göran Greider. Däremot lägger knappast en socialistisk väljare någon större vikt vid Svenska Dagbladets ledare.

När det gäller signaturen tar vi oss friheten att citera svenska Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ledarsida): ”En ledare kan vara osignerad, i vilket fall den representerar hela tidningen, eller signerad, i vilket den representerar skribentens åsikter.” Svaret på frågan ”Vilka står bakom” blir således: Svenska Dagbladet i sin helhet.

Vi ifrågasätter också relevansen i att, på ett lika onyanserat vis som ledaren, ta upp Alliansen i er analys av denna obundet moderata ledare.

Vi tror att det hade varit enklare om ni hade valt en debattartikel istället för en ledare.

Vänligen
Joseph, Lucas, Dajana, Carl