torsdag 22 april 2010

Victoria måste tänka om när det gäller bröllopet

I debattartikeln ”Victoria måste tänka om när det gäller bröllopet” publicerad 2010-04-22 i DN skriver Annika Borg, teol. dr, författare och präst i Svenska kyrkan om den förlegade symboliken i att det kungliga brudparet beslutat att låta Kungen föra Victoria till altaret vid vigselakten.

Hon tar avstamp i beskrivningen om hur traditionen i Sverige, där symboliken i att kvinnan går bredvid sin brudgum av egen fri vilja, är myndig och inte ”överlåts” av sin far under vigselakten. Att Borg väljer att belysa den här frågan just idag är mycket på grund av den uppmärksamhet som Kungafamiljen och kungabröllopet haft och har i medierna idag.

Skribenten av debattartikeln använder sig av vad man skulle kunna kalla det mediala kungaklimatet som ett sätt att upplysa om Svenska Kyrkans sedan länge moderna jämtställdhet, och ger exempel på hur vis vår nuvarande kung gifte sig för trettio år sedan enligt den tradition som varit standard i Svenska Kyrkan under en lång tid. Att man nu väljer en mer amerikaniserad vigselform ser hon ur jämställdhetssynpunkt som ett bakslag.

Förutom jämställdhetsfrågan, vill hon outtalat tala om för läsaren, med fokus på svenska kvinnor i synnerhet, att den svenska modellen för vigslar representerar ett värde där paret är i fokus och ett uttryck för jämbördigheten mellan könen. Detta gör hon dels med Svenska Kyrkan som outtalad avsändare, men även i rollen av sig själv som skribent och författare. Hon gör dels lite diskret gratisreklam för sin bok utgiven 2009-09 "Bibeln på mitt sätt" och passar samtidigt på att legitimera sin doktorsavhandling "Kön och bibeltolkning" som berör samma tema, mestadels marknadsför hon sitt eget varumärke.

Borg riktar sig även indirekt till hovet, med sin vädjan om att bevara de svenska vigseltraditionerna med tyngdpunkt på hur representativt bröllopet kommer att bli och vilket enormt medialt utrymme vigseln kommer att få.

Retoriskt fallerar hennes artikel på upprepning av argument på fel ställen i texten, som dessutom till meningsbyggnaden som allt för mycket liknar formuleringen av tidigare pläderingar. Artikeln hade även tjänat på att kortas ned av samma anledning.

Hon övertygar läsaren genom att appellera till läsarnas sunda förnuft, med frågeställningen om det är rimligt att amerikanisera vigselakten när den amerikanska traditionen saknar de jämlikhetsvärden som den svenska vigseltraditionen står för.

Borg utnyttjar på ett smart sätt dagens medieagenda, just nu om mestadels kungafamiljens roll i offentligheten, som en inkörsport för att få utrymme för sin ståndpunkt och argumenterar utifrån det allmänintresse som finns idag, rubriken i synnerhet skapar nyfikenhet hos läsaren.

Hon belyser motsättningar, vilket också är ett retoriskt fördelaktigt drag, när hon talar om den moderna kyrkan samt hur detta ställningstagande från brudparets sida talar emot de värderingar som kyrkan står för.

Artikeln:
http://www.dn.se/debatt/victoria-maste-tanka-om-nar-det-galler-brollopet-1.1081597

Cecilia Marklund
Anna Wennsten
Jenny Svensson
Jennifer Lindgren
(Grupp 8)

Inga kommentarer: