måndag 21 september 2009

vi måste få konkreta besked om klimatinsatser 21/9

Idag, den 21 september, publicerade Göteborgs-Posten debattartikeln Vi måste få konkreta besked om klimatinsatser, undertecknad av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. I artikeln uttrycker Barroso en stor oro inför de kommande förhandlingarna i klimatfrågan – en fråga som enligt honom nu står och stampar – och menar att risken är stor att det förväntade klimatavtalet i Köpenhamn går i stöpet. Att artikeln publiceras just nu beror troligen på att världens högsta ledare möts i New York respektive Pittsburgh i veckan (39) för att diskutera finansieringen av minskade utsläpp, inför den stora klimatkonferensen i Köpenhamn i december. I artikeln lägger Barroso fram ett antal förslag till hur man inför dessa förhandlingar kan komma närmare varandra i frågan. Han eftersträvar att alla industriländer tydligt ska redogöra för sina planer för att minska utsläppen och exemplifierar med hur EU uttalat är beredd att minska sitt utsläpp med 10 procent mer än vad man tidigare sagt – förutsatt att övriga parter gör jämförbara insatser. Barroso vill även att industriländerna accepterar att alla måste bidra till finansieringen av utvecklingsländernas begränsnings- och anpassningsåtgärder, samtidigt som utvecklingsländerna å sin sida tydligt måste visa vad de är beredda att göra för att minska utsläppen. Artikeln riktar sig primärt till de beslutsfattare och makthavare som är delaktiga i klimatpolitiken. Sekundärt kan man tänka att Barroso väljer att publicera den just i en svensk tidning som Göteborgs-Posten eftersom Sverige innehar ordförandeskapet i EU detta halvår och därmed är ett ”strategiskt korrekt” forum. Bakom debattartikeln står – som sagt – EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som så sent som i förra veckan blev omvald för ytterligare fem år på posten. Därmed behåller han sin makt över EU:s 500 miljoner invånare i 27 länder. Av 718 närvarande ledamöter röstade 382 för Barroso, 219 mot och 117 lade ned sina röster.
Barroso är i grunden advokat och liberalkonservativ socialdemokrat. Han har bland annat kritiserats för att vara en ”gående kompromiss” som är alltför benägen att följa de stora EU-medlemmarnas vilja (M. Björklund, DN) och sägs också ha reagerat för långsamt på den ekonomiska krisen så väl som på de hotande klimatförändringarna.
Att nu aktivt gripa in i klimatfrågan, som Barroso gör i denna debattartikel, kan ses som en strategi för att möta kritiken som tidigare riktats mot honom. Han visar omvärlden att Europa tar klimatfrågan på allvar och att EU vill gå i bräschen för detta. Inte minst känns detta resonemang sannolikt mot bakgrund av det rådande läget i USA, där ”chansen för ett nytt klimatavtal i Köpenhamn minskar avsevärt när president Obama inte har ett kongressmandat i ryggen” (L. Pehrson, DN). Mellan raderna kan man alltså betrakta debattartikeln som ett sätt för Barroso, i egenskap av EU-kommissionens ordförande, att framträda som en stark och drivande ledare i frågan, samtidigt som man sätter press på USA och framhåller EU:s betydelse som aktör på maktens spelplan.

Johanna F, Veronica N och Susanna Å

Källor:
Göteborgs-Posten 21 september 2009
Dagens Nyheter 21 september 2009

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi tycker att ni har fångat upp det centrala i debattartikeln i sin granskning. Till exempel att José Manuel Barroso nu går ut hårt och tydligt med vad han och EU står i klimatfrågan.
Han ger som sagt konkreta exempel på vad EU kan och vill göra men ”bjuder även upp till dans” – både till Industriländerna och utvecklingsländerna.

Det man inte tar upp så mycket i granskningen är hur hans retoriska strategi ser ut.
Hur han kallar förhandlingstexten från Bonn ett av ”historiens längsta och mest världsomfattande självmordsbrev”. Han talar även om ”kampen” som vi måste ta upp, och om ”kraft” och ”mod” som måste till för att inrätta ett långtgående globalt system. Alla väldigt starka ord och uttalanden, självklart med syftet att få upp ögonen på läsaren.

Han tycker att uppgiften att bromsa klimatförändringarna är den viktigaste frågan för dagens politiker vilket tyder på att han dels vill se sig som en person som tar allvarligt på frågan och att han är beredd att göra något åt problemet. Barrosso vill alltså få upp klimatet på agendan (som om den inte redan vore det).

Vi ställer oss frågande till om det verkligen är Barrosso som skrivit artikeln i GP. Vet han ens om att denna tidning existerar? Om han verkligen var orolig så kanske DN debatt hade varit ett mer slagkraftigt forum? Med tanke på att EU ska ha flera möten i Göteborg kan detta vara ett sätt att ”fjäska in sig” och kanske förebygga nya kravaller.

Bra att man in granskningen tar upp Barrosos bakgrund och om vad kritiska röster har att säga om honom, detta ger ytterligare ljus åt debattartikeln.

Amanda Bengtsson och Liza Olsson