fredag 2 oktober 2009

Ödesfråga som kräver strategi 1/10

I artikeln tas segregationsfrågan upp av Mikael Janson (FP), som är ersättare i kommunstyrelsen, ledamot för Sociala resursnämnden i Göteborgs kommun. Artikeln skrevs som ett svar på den i förra veckan (Göteborgs-Posten, 2009-09-23) publicerade artikel som Marie Lindén (V) skrev om stadsdelsnämndens översyn. Lindén menar att stadsdelsnämnderna bidrar till segregation. Vänstern vill lösa problemet med det allt mer segregerade Göteborg genom att förslagsvis slå ihop utsatta stadsdelar med välbärgade, för att minska avståndet dem emellan.


Mikael Janson (FP) svarar för folkpartiets räkning med att förslaget ej är hållbart. Hur ska man kunna slå ihop Bergsjön med Askim när det mentala avståndet är så stort?frågar sig Janson i dagens artikel(Göteborgs-Posten 2009-10-01) . Han försvarar stadsdelsnämnden när han säger att eget ansvar är lösningen på problemet. Det måste satsas långsiktigt, inte bara ”bolla problembarnen” mellan olika instanser utan hitta grunden till problemet och lägga fokus på socialsekreterare i de utsatta områdena då de behöver stöd för att upptäcka problemen i tid. Mikael Janson är mycket engagerad i ungdomsfrågor och värnar i sann folkpartistisk anda om utbildning och att man inte ska hamna snett på vägen (mikaelmjanson.blogspot.com/2009_09_01_archive.html).


Anledningen att artikeln publiceras just nu är troligen på grund av debatten kring upploppen och bilbränderna på Hisingen. Det blir i och med dessa händelser tydligt hur segregationen blir allt starkare och problemen i de utsatta områdena är i allra högsta grad uppe på agendan. Att det närmar sig kommunal och riksdagsval är en bakomliggande faktor till att folkpartiet vill göra sin röst hörd i frågan. De propagerar för att man ska se barnen och deras problem i tid. Argumentet att gå genom skolan känns naturligt för folkpartiet då Jan Björklund (utbildningsministern) är lite av deras maskot och dagens artikel är troligen ett försök att visa väljarna att de finns här för att rädda deras stad som är i fara.


Det måste vara väljarna i Göteborgs kommun som är den tänkta målgruppen i artikeln. Det är troligen en del av en strategi för att bilda en opinion (Palm, 2006:102), framför allt hos invånarna i stadsdelar som Askim där Folkpartiet har bra fäste (www4.goteborg.se, Göteborgs stad, valresultat, kommunfullmäktigevalet 2006). En talesman från folkpartiet uttalar sig om hur han och hans parti kan nå framgång med den segregerade staden och om de lägger sina röster på Folkpartiet i kommunalvalet nästa år slipper väljarna ha de bråkiga ungdomarna i sin stadsdel och resurser kan läggas på lokala, långsiktiga satsningar istället. En primär målgrupp bör vara föräldrarna till barnen som bor i de drabbade områdena som självklart vill deras barns bästa. Men här krävs hårdare jobb från folkpartiets sida då valdeltagandet inte är lika högt i exempelvis Backa.


Folkpartiet och Mikael Janson vill eliminera vänsterpartiets chans till fler väljare till nästa val då de kommer med bättre lösningar på problemet än vänstern. Den retoriska strategin syns, när Marie Lindén och därigenom även vänstern framställs i dålig dager genom att Janson kritiserar förslaget i dagens artikel på ett förlöjligande sätt. När Janson även kritiserar kommunen i artikeln ger han sig indirekt på socialdemokraterna som i nuläget har majoriteten i Göteborg. Röstar man istället på folkpartiet resulterar det i en stad som bryr sig om sina unga, ser problemen innan de sker och tar sig uttryck i bilbränder och stenkastning på stadens poliser.


Granskad av, Cecilia Littke och Malin Janitzek
Källor:

Göteborgs-Posten 2009-10-01, Debatt, s.39

Litteratur

Lars Palm, Kommunikationsplanering – En Handbok på vetenskaplig grund, 2006, Studentlitteratur

Internet

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.169663-sla-ihop-rika-och-fattiga-stadsdelar

http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/PersonalPage____22772.aspx

http://www4.goteborg.se/prod/G-info/statistik.nsf

http://mikaelmjanson.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

2 kommentarer:

Christin, Therese, Victoria sa...

Granskningen av artikeln ’Ödesfråga som kräver strategi’ tycker vi är väl genomtänkt och belyst från olika synhåll. Vi ser att ni har en allsidig kontroll av de källor som är aktuella i artikeln.
Analysen av den politiska situationen i Göteborg, både det debattören Mikael Janson tar upp och det som kan läsas in mellan raderna tycker vi stämmer. Särskilt socialdemokraternas hegemoni och de nackdelar som stadsdelsnämndssystemet, vilket för länge sedan infördes av socialdemokraterna, tycker vi är en väsentlig fråga som ni också fångat upp i er granskning.
Vad gäller den primära målgruppen skiljer sig våra åsikter. Istället för föräldrar till barn som bor i de drabbade områdena så tror vi att det är alla boende i de rika stadsdelarna som är den primära målgruppen. Att alla boende i de rika stadsdelarna är primär målgrupp finner vi stöd för i valkretsstatistiken för kommunalvalen 2006 där Folkpartiet ligger över sitt vanliga genomsnitt för Göteborg, vilket ni också framför. Även moderaterna har många väljare i Askim och vi tror att Janson vill stärka alliansens ”egna styrkor” genom att vilja skydda dem ifrån dessa vänsterpartistiska idéer, som om de genomförs kan komma att starkt påverka deras ekonomi och boendemiljö. Resonemanget om att Janson indirekt vill påverka socialdemokraterna väljare håller vi helt med om och på så vis är det ju alla kommuninnevånare som är den sekundära målgruppen, som vi ser det. Att stadsdelsfrågan är extra aktuell nu när valet nalkas har ni nämnt men inte så att ni definierat alla Göteborgs väljare som sekundär målgrupp direkt.
Bränderna och ungdomsproblemen såsom arbetslöshet och utslagning ur skolan håller vi med om har bidragit till att diskussionen mellan Lindén och Jansson uppstår nu. Folkpartiets förkärlek för ungdomsfrågor och skola bidrar givetvis till att Mikael Janson reagerar på Marie Lindéns artikel vilket ni fångat upp i granskningen.

Anonym sa...

När jag nu läser kommentaren ser jag ju att jag skrivit fel. Föräldrarna i Backa är inte den primära målgruppen, de ska ses som den sekundära. Väljarna i de fina områdena är ju självklart de primära målgruppen.
/Cecilia Littke