onsdag 7 oktober 2009

Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotat som nu, 7/10

”Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotat som nu”
Denna debattartikel publicerades i Dagens Nyheter 2009-10-07. Artikeln handlar om rätten till ett privatliv, som enligt piratpartiet aldrig varit så hotat som nu. Särskilt fokus ligger på sjukvården som alltmer gör intrång i den privata sfären.
Sjukvården är ett otroligt debatterat ämne och det är lätt att skriva en artikel om detta och fånga intresse. Många människor relaterar till sjukvården, både som unga eller gamla. Och att blanda in sjukvården tillsammans med den privata sfären är en lyckad och intressant vinkel just nu, då vi som det även nämns i artikeln lever allt mer i ett informationssamhälle där dessa frågor är relevanta.

Artikelförfattarna försöker lyfta fram vikten av att ha ett skyddat privatliv, att inte konstant behöva gå runt med sina identitetshandlingar och att man endast ska behöva visa dem när det behövs. De menar på att rutinmässigt kräva identitetshandlingar i sjukvården är ett intrång i den privata sfären och att myndigheters motivering till att göra mer och mer intrång på den privata sfären glidit från att det behövs, till att det går.
De vi tror att de försöker uppnå är att människor ska förstå vikten av att jobba för ett privatliv. De vill lyfta de frågor som inte haft så stor vikt förut eftersom vi förlitar oss på vissa instanser i samhället. Samtidigt så vill de nog att vi läsare ska tycka att det nya partiet som bildats är väldigt aktuellt i sin tid och att deras frågor är intressanta.

Den primära målgruppen är nog alla vi väljare, inför det nya valet år 2010. Den sekundära är de människor som upplevt just denna integritetskränkning.

Bakom texten står ledamöter i piratpartiets styrelse, bland annat Anna Troberg och Mikael Nilsson. De jobbar för piratpartiet och skriver därför i syfte att stärka piratpartiets ståndpunkter.

Artikelförfattarna vill lyfta vikten av den privata sfären och gör detta med ett starkt kort som handlar om sjukvården, de går dessutom sjukvården närmare in på skinnet genom att använda sig av diskussionen om abort. Abort är ett hett ämne och vi tror att många håller med om att det borde kunna få vara anonymt, som i ett ytterligare led menar de på att sjukvården överhuvudtaget borde få vara anonymt om man vill det. Man ska kunna välja själv. De använder sig även av argument som att det finns i övriga världen så varför ska det inte kunna finnas i Sverige?
Av: Donya Mohammadian och Lise Bergqvist
http://www.dn.se/opinion/debatt/ratten-till-ett-privatliv-har-aldrig-varit-sa-hotad-som-nu-1.968727

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi tycker att gruppen har lyckats att idientifiera de väsentliga delarna i denna debattartikel. Granskningen är väl genomarbetad och ger förklaringar till varför artikeln dyker upp just nu, vilka som står bakom och vilka mål artikelförfattarna kan ha (uttalat och icke uttalat).

Men kanske kunde man varit lite tydligare i sina resonemang till varför artikeln dyker upp just nu. Att artikeln publiceras nu beror säkerligen på närheten till valet 2010 och artikeln ger Piratpartiet möjlighet att ”visa upp sig” och lyfta sina hjärtefrågor för väljarna. Artikeln dyker upp i kölvattnet av debatten kring FRA-frågan och kanske ser partiet sin chans att fortfarande hålla debatten kring intrång i den privata sfären het inför det stundande valet.

Analysen av målgruppen är bra. Väljarna är den primära målgruppen, men vi hade nog kanske valt att räkna in ”de integritetskränkta” även de i primära målgruppen. Troligtvis är det just dessa människor man vill nå, då de är stora potentiella väljare av Piratpartiet. Kanske skulle den sekundära målgruppen kunna vara de andra riksdagspartierna? Piratpartiet försöker lyfta frågan om intrång i den privata sfären och kanske försöker de få de andra partierna att göra ställningstaganden i frågan.

Vad det gäller budskapsstrategin tar gruppen på ett bra sätt upp de argumenteringstekniker författarna använder sig av. T.ex. strategin att använda sig av starka ämnen som sjukvården och abort. Dessa ämnen väcker känslor hos publiken och har en stark identifikationsfaktor.

/Erik och Johan