måndag 5 oktober 2009

nya neddragningar riskerar vården på SU 5/10

Debattartikel som vi granskar handlar om nedläggningshotade vårdavdelningar på Sahlgrenska. Som man skriver inledningsvis så vill Sahlgrenskas ledning stänga ner en hel akutavdelning på medicin, trots att arbetet redan nu är ansträngt och bristen på vårdplatser är stor. Debattartikeln kommer just nu för att nedskärningarna är i annalkande och personalen vill påpeka riskerna med ”panik”-lösningar som detta. Det är finanskris, tufft ekonomiskt och ledningen vill ha snabba ekonomiska förbättringar, men personalen tror att det gör mer skada än nytta. Man frågar sig hur man tror sig lösa den extra stora anstormningen i höst och vinter med tanke på svininfluensan och vinterkräksjukan. Därför är artikeln och dess budskap extra aktuell.
Man vill såklart få uppmärksamhet över vad som håller på att hända och skapa opinion över det och peka på att detta drabbar oss alla. Alla kan bli sjuka, alla kan behöva vård. Finns det ingen bra vård att få, är vi alla offer. Vi skall genom detta känna att ”så här får det inte gå till”. Det är extra viktigt med att skapa opinion för personalen/läkarna då det är politikerna i Sahlgrenskas ledning som de/vi måste påverka.
Målgruppen för artikeln är vi samhällsmedborgare som med vår opinion kan påverka politikerna. Vi är även dem som kommer att drabbas om politikernas beslut om nedskärningar går igenom. Politikerna i sig är självklart en av målgrupperna då det är de som till sist tar beslutet… eller inte.
Människorna bakom artikeln är alla läkare, första namnet är Eva Nilsson Bågenholm som är specialistläkare SU/Sahlgrenska Medicin samt ordförande i Sveriges läkarförbund. I läkarförbundet sitter även Erik Hulegård med i styrelsen som ledamot. Han är även ST-läkare invärtesmedicin. Eva Nilsson är ordförande i Göteborgs läkarförening och arbetar på Drottning Silvias Sjukhus som också är en del av Sahlgrenska. Att Nilsson och Hulegård inte vill att medicinavdelningen ska stängas är alltså inte så konstigt med tanke på att de själva är specialist läkare respektive ST-läkare inom området. Om deras avdelning försvinner kanske även de måste flytta på sig. Man kan ju också anta att läkarna tycker sig ha en annan slags insyn och kunskap om det dagliga arbetet och riskerna med att stänga en avdelning. Finanskrisen nämns i artikeln men i stället väljer de att lyfta fram patienten: ”Även i ekonomisk nedgång är våra patienter förtjänta av en sjukvård med god kvalitet och ett värdigt omhändertagande”
I deras argumentation har de vårdpersonalen eller patienterna i fokus, de menar att en stängning av medicin akuten skulle innebära stora risker bland annat att multiresistenta bakterier (vilket skulle göra att medicin avdelningen behövs än mer)skulle spridas lättare när patienterna inte kan hållas avskilda. De nämner även svininfluensan som en anledning till att fler vårdplatser kommer att behövas.
Till sist visar de upp ett skräck exempel på vad nedskärningar kan leda till. Karolinska sjukhuset tummade på patient säkerheten och tvingas betala ett vite på 500 000 kronor om inte de vidtar en rad åtgärder. ”Måste Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket hota med vite innan förbättring kommer?” undrar de och vill därmed ge ett intryck av att sjukhusledningen inte vill lyssna på dem.
Som om inte det vore nog offentliggjordes idag även vilka som får Nobelpriset i medicin, nobelkommiteén är Karolinska i Huddinge. En bra anledning till att få upp medicin-frågorna på medieagendan.

Amanda Bengtsson Liza Olsson

Källor:
http://www.slf.se/templates/Page.aspx?id=7949
http://www.slf.se/templates/AssociationPage.aspx?id=6486
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.216713-nya-neddragningar-riskerar-varden-pa-su

Inga kommentarer: