torsdag 8 oktober 2009

Ungdomar klarar krisen på arbetsmarknaden bäst 8/10

Den här debattartikeln i DN kommer nu som ett motslag emot alla artiklar som på senare tid publicerats i media om det akuta läget med dagens ungdomsarbetslöshet i bland annat Aftonbladet. Sedan mätningarna i arbetslöshet anpassades till internationell standard ger de en missvisande bild av just ungdomarnas situation. Statistiken har visat att 29 procent av ungdomar mellan 15 och 24 år står utan arbete. Vilket skulle innebära att mer än var fjärde ungdom i Sverige gick utan sysselsättning vilket inte är fallet eftersom dessa siffror blir höga på grund av att många människor i den åldersgruppen befinner sig i studier och kanske först och främst letar efter extraarbete.

Med artikeln vill man peka på att situationen inte är så allvarlig för Sveriges ungdomar som man först kunnat tro. Skribenterna Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på arbetsförmedlingen och Clas Olsson, analyschef på arbetsförmedlingen uttrycker oro över hur den negativa bilden av ungdomars situation i sin tur påverkar deras omgivnings syn men framförallt deras egna syn på de själva och deras situation. Och vill därför med hjälp av denna artikel lugna ner debatten och fokusera den på de ungdomars som verkligen ligger utanför samhällets system och behöver hjälp.
Ett annat mål med artikeln är att överväga sättet man räknar ut arbetslösheten bland unga och uppmärksamma att det ger en skev bild av situationen. Men de ger också med artikeln en väldigt positiv bild av sig själva som välmenande och engagerade vilket kan vara ett outtalat mål med publiceringen.
Den primära målgruppen debattartikeln vänder sig till är de politiker som sitter i Bryssel i Europa-parlamentet, de som kan framföra ändringar som skulle beträffa alla länder om hur man mäter arbetslösheten, för att få en realistisk bild av siffrorna. Sverige vill fortfarande följa internationella konventioner på statistikens område men det önskas att sättet hur det mäts ändras. Det fordras inga generella åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten, men åtgärder för att få fler att klara gymnasiet och därmed förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Därmed är den sekundära målgruppen skolor och universitet, som uppmanas till stora insatser för att stödja elever med problem redan tidigt.
Bakom dagens debattartikel står arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, och analyschef, Clas Olsson. De anser att sättet hur arbetslösheten och sysselsättning hos ungdomar mäts leder till fel uppfattningar. Sedan den statistiska centralbyrån (SCB) anpassade systemet i oktober 2007, för hur man räknar arbetslösheten, till det internationella sättet, får man enligt arbetsförmedlingen en missvisande bild. Många studerande räknas som arbetslösa och därmed döljs ungdomarna som verkligen har stora problem att komma in i arbetsmarknaden. Debatten skrevs inte för att fordra tillbaka det gamla sättet att mäta arbetslösheten men för att uppmärksamma att de internationella konventionerna borde ändras. I debatten önskas att alla länder ska mäta arbetslösheten på ett sätt som inte leder till den överdrivet negativa bild som finns om ungdomars arbetslöshet nu. Det ska på ena sidan säkra att synen på ungdomar blir mer positiv och på andra sidan att ungdomarna själva inte har en alltför dålig syn på arbetsmarknaden och jobbchanser. En dold egennytta kan också ligga bakom debattartikeln. Att ha bra siffror i statistiken visar att arbetsförmedlingen arbetar effektivt och hjälper till att sänka arbetslösheten.

Debattartikeln är bra uppbyggd på så sätt att huvudsakligen vill påverka med argument baserade på fakta. Man vill föra fram att de som debatten påstått är mest illa ute är de som faktiskt tidigare har klarat sig bäst och även kommer göra det denna gången med hjälp av de kommande guldåren då många går i pension och arbetstillfällen öppnar sig, just denna kontrast gör att artikeln blir intressant. Exemplen de använder i texten gör att de känns genuint engagerade i ungdomarna och vill vända debatten från negativ till positiv. Den retoriska strategin baserar i stor del på att övertyga med argument som ger ungdomar mod och positiv inställning till det kommande arbetslivet. Genom att påvisa exakta procenttal försöker artikeln att övertyga politiken att genomföra ändringar i internationella mätmetoden.
Länkar:
http://www.dn.se/opinion/debatt/ungdomar-klarar-krisen-pa-arbetsmarknaden-bast-1.969526
http://www.arbetsformedlingen.se/
http://www.scb.se/

Isabell Janzon och Desiré Cichy

1 kommentar:

Veronica N, Johanna F & Susanna Å sa...

Vi upplever att ni har lyckats fånga huvudbudskapet i debattartikeln. Ni har fått med alla punkter och hittat trovärdiga källor. Dock saknar vi källhänvisning i texten, framför allt till siffror och statistik.

Ni nämner egennyttan med artikeln för Arbetsförmedlingen, vilket är väldigt intressant. Vi tycker att ni kunde ha utvecklat detta resonemang ytterligare. Självklart vill Arbetsförmedlingen framstå som positiv, speciellt nu när de har fått en mycket stor summa pengar - till jobbcoaching bland annat - av Regeringen. Vi tror även att Arbetsförmedlingen vill ge allmänheten i stort en mer positiv bild utav sig själva, inte bara ungdomar och beslutsfattare.

Det är bra att ni har fångat upp att artikeln kan vara ett gensvar på den negativa publicitet som har riktats mot Arbetsförmedlingen den senaste tiden.

Arbetsförmedlingen skönmålar i artikeln ungdomars situation, detta hade ni kanske kunnat ha ett lite mer kritiskt förhållningssätt till.

Annars mycket bra granskat!