tisdag 11 maj 2010

Stoppad insyn hot mot media

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.366872-stoppad-insyn-hot-mot-demokratin
Vi har valt att granska debattartikeln ”Stoppad insyn hot mot demokratin” som publicerats i GP, 11/5. Artikeln är skriven av Robert Olsson, programbeställare för nyhets- och samhällsprogram på SVT.
Debattartikeln tar utgångspunkt i det reportage om muthärvan i Göteborg som gjordes av SVT:s program Uppdrag Granskning och att det vid inspelningen utav denna gjordes olagliga inskränkningar på den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen. Att Olsson och SVT väljer att ta upp detta just nu kan ha att göra med att det ska sändas ett uppföljningsprogram i frågan på torsdag och att de därför är måna om att hålla frågan på dagordningen. En annan trolig orsak är självklart att SVT känner sig kränkta då de i sammanband med inspelningen blev hindrade och därmed känner att deras journalistiska integritet har blivit hotad. Att offentlighetsprincipen följs ligger helt till grund för att den här typen av reportage ska kunna göras.
Värt att nämna är att Olsson också har tagit kontakt med den ansvariga förvaltningen och vill nog därför att frågan om politikernas agerande får ett medialt genomslag.
Den uttalande agendan i debattartikeln är att det är ett hot mot demokratin att politiker hindrar media ifrån att sköta sin granskande funktion i samhället. Den mindre uttalande agendan i artikeln är att han är missnöjd med hur hela det mediala systemet fungerar i dagsläget. Han vill få till stånd en ändring i hur media ser på sin roll i samhället och att den granskande journalistiken som våga gräva på djupet ska återfå sin tidigare roll.
En stark underton i artikeln är kritik mot den alldagliga ”light-media” som inte vågar bedriva den typ av granskande journalistik som han anser var vanligt förekommande tidigare. Olsson anser att den granskande journalistiken som är byggd på specialistkunskap under medielandskapets förändring har minskat. Detta har fört med sig att politiker förlorat en stor del av den respekt de haft för media och den allmänna synen på medier som samhället vakthund har försvagats.
Den primära målgruppen som vi ser det är samhället för att skapa en gynnande opinion och eftersom frågan är geografiskt anknuten till Göteborg torde dess invånare vara den primära målgruppen. Framförallt då han väljer att använda sig utav Göteborgs Posten.
Den sekundära målgruppen för hans artikel är media i stort och då framförallt dess ledare som enligt honom inte har prioriterat journalistikens grundläggande funktion tillräckligt högt.
Bakom artikeln står Robert Olsson och vi anser att det är i form av två roller. I en officiell roll är han representant för SVT och är kritisk mot Göteborgs kommun. I en inofficiell roll som kritiker utav det mediala systemets funktion och utformning står hans egna personliga åsikter som grund. Man kan säga att han nyttjar sin arbetsgivare för att nå ut med sin personliga åsikt i en annan fråga. De två frågorna går dock ihop och utgör inget hinder.
Olsson vill i artikeln påpeka den ignorans som kommunens ledning väljer att visa. Hans huvudsakliga retoriska argument går ut på att ansvariga politiker ignorerar den lagstiftning som de måste agera utefter och att de vet inte hur de ska tolka sina egna regler eftersom de inte är vana vid att bli granskade.
Grupp 18: Linus Petersén, Natali Chan, Martin Birgersson, Caroline Sparrhammar

1 kommentar:

Jenny, Anna, Jennifer, Cecilia sa...

Vi tycker att ni utfört en bra granskning av debattartikeln. Återgett innehållet på ett enkelt och välformulerat sätt. Ämnet är väldigt aktuellt och ni har valt en intressant debattartikel. Nedan följer våra synpunkter på er granskning.

Granskarna av artikeln har ingående redogjort för varför de anser att artikeln publicerats just nu, då även med tanke på sambandet mellan den planerade uppföljning som SVT ska sända, vilket är en mycket befogad slutsats. De klargör tydligt vilka motiv som kan tänkas finnas bakom artikeln, och vad avsändaren vill förmedla.

De gör en mycket rimlig beskrivning av de tänkta målgrupperna, medierna och allmänheten, med utgångspunkt i argumentationen om mediernas roll som ”vakthundar” gentemot makthavare i samhället samt kritiken mot det ökade trenden med ”light media” och journalistik utan granskande och grävande arbete. De poängterar även den geografiska anknytningen för målgruppen, med tanke valet att publicera i Göteborgs Posten.

Kanske hade de kunnat lägga mer tyngd på att kritiskt med egna ord granska innehållet i debattartikeln, med fokus på syftet med artikeln och rent strukturellt gå igenom artikelns uppbyggnad och mer ingående göra en analys av innehållet.

Vad vi efterlyser är mer ingående analys av den retoriska strategin, och vilka verktyg avsändaren använder sig av för att verkligen övertyga mottagaren. Vi saknar den lite mer granskande infallsvinkeln, granskningen känns emellanåt lite som ett referat. I stort är det en heltäckande och ingående redogörelse som berör samtliga delar av debattartikeln.

Dispositionen av texten önskar vi kunde varit lite bättre planerad. Skrivit den med styckeindelning, för att förenkla för läsaren.

Grupp 8
Jenny Svensson
Cecilia Marklund
Jennifer Lindgren
Anna Wennsten