måndag 10 maj 2010

Ny attityd till kondomer ska halvera hiv-spridningen

http://www.dn.se/debatt/ny-attityd-till-kondomer-ska-halvera-hiv-spridningen-1.1091100

Artikeln baseras på Socialstyrelsens nyligen publicerade undersökning av ungdomars attityd till könssjukdomar och skydd mot dessa. Denna undersökning utgör tyngden i artikeln och återkopplar frekvent till dess resultat. Artikelns strategi blir tydlig och upplägget följer en klassisk retorisk form.
Inledningsvis presenterar författarna sitt mål – att halvera spridningen av HIV fram till år 2016. Sedan följer bakgrundstatistik som förklarar hur dagens situation ser ut och frågan ställs om hur detta kan vara ett problem i vårt moderna välfärdssamhälle. Författarna poängterar att ungdomarnas attityd måste förändras och styrker detta med statistik från undersökningen. Därefter följer ”skrämselfasen” där scenario målas upp följderna av problemet. Skrämselavsnittet åtföljs av statistik angående spridningen i hetero- respektive homosammanhang, vilket känns som taget ur sitt sammanhang där ingen vidare förklaring ges. Till sist knyts säcken ihop med en sammanfattning och en lösning. Författarna tar ett klart och tydligt ställningstagande och förmedlar att de vill ta upp kampen och agera förebyggande.
Anledningen till varför debattartikeln publiceras just nu kanske inte endast är den nyligen genomförda undersökningen. Dokumentären ”Hur kunde hon leva som om det inte fanns?” uppmärksammades igår på TV4 och Socialstyrelsen som mycket väl har kunnat vara medveten om dokumentären, kan ha genomfört undersökningen som debattartikeln grundas på med en baktanke.
Att debattartikeln publiceras nu kan även ha med valet att göra, då Maria Larsson, krisdemokrat och äldre- och folkhälsominister är en utav artikelförfattarna. Det finns ett löfte i artikeln, att målet är att halvera spridningen av hiv i Sverige till år 2016, vilket skulle kunna uppdagas som en typ av vallöfte av alliansen.
Det man vill uppnå med artikeln är att uppmärksamma problemet, skapa en debatt och visa att man sätter upp ett klart mål. Man vill förhindra spridningen av hiv i Sverige, göra det legitimt att prata om hiv samt ge ungdomar mer information om problemet i och med den stora nationella informationsinsatsen som artikeln påstår sig vara början på. Vad man även kanske vill nå som inte är uttalat är ett förtroende för kristdemokraterna samt alliansen, för att stärka deras position inför valet.
Med tanke på avsändare, mediekanal och innehållet av artikeln antas den primära målgruppen inte utgöras av ungdomarna själva. Snarare är den primära målgruppen de som fastställs i det näst sista stycket som hälso- och sjukvården, skolan, ideella organisationer, men också de kommersiella aktörer som säljer kondomer eller använder sexualiteten i kommersiellt syfte.
En sekundär målgrupp kan vara väljarna i årets val i och med att Maria Larsson i egenskap av minister står bakom artikeln. Detta sätter det press på den rödgröna oppositionen att visa hur de står i frågan.
Författarna till artikel är Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, kristdemokraterna och Christer G Wennerholm, ordförande i Nationella hivrådet. Socialstyrelsen är även en av de bakomliggande aktörerna i och med att de genomfört undersökningen. Det kan vara en extern PR-byrå på uppdrag av kristdemokraterna, eller socialstyrelsens informationsenhet genomfört en omvärldsbevakning och noterat det aktuella ämnet och vill medverka i debatten. Tillsammans med hivrådet vill kristdemokraterna skapa politiskt tyngd i frågan, frambringa publicitet, samt nå ut med undersökningens resultat på bred front i massmedia.

1 kommentar:

Jennifer, Jenny & My sa...

Granskningen tar hänsyn till varför debattartikeln publiceras just nu. Skribenterna uppmärksammar i sin text en aktuell dokumentärfilm samt det faktum att valet äger rum inom en snar framtid. I granskningen diskuterar skribenterna om att kristdemokraterna vill positionera sig mot oppositionen, men vi skulle vilja poängtera att positioneringen även skulle kunna inbegripa alliansen.

Skribenterna diskuterar grundligt för motiven bakom artikeln. Motiven berör valet men även det att debattartikelförfattarna vill väcka opinion i syfte att minska HIV-spridning genom kondomanvändning. De uppmärksammar att debattartikelförfattarna syfte är strävan efter en attitydpåverkan och handlingsutlösning. Positivt är att icke uttalade motiv bakom debattartikeln diskuteras, i samband med det aktuella valet.

De sekundära målgrupperna identifieras och är högst rimliga. De urskilda primära målgrupperna är dock diffusa beträffande de kommersiella aktörer som säljer kondomer eller använder sexualiteten i kommersiellt syfte. Vi är dock överens om att ungdomarna inte utgör den primära målgruppen och att det att artikeln har en agenda. Idén att Maria Larsson, i egenskap som ministern bakom artikeln, skulle använda debattartikeln för att sätta press på den rödgröna oppositionen är också en intressant tanke.

Vidare uppmärksammas intressen bakom debattartikeln då Maria Larsson, Christer G Wennerholm i egenskap av företrädare för det Nationella Hivrådet samt Socialstyrelsen behandlas. Särskilt intressant är spekulationerna kring huruvida en extern PR-byrå kan stå bakom debattartikeln.

Kortfattat behandlas den retoriska strategin i debattartikeln, Enligt skribenterna ska debattartikeln följa en klassisk retorisk form. Betydelsen av det begreppets innebörd klargörs dessvärre inte i analysen. Det faktum att debattartikelförfattarna använder sig av skrämselmetoder behandlas är positivt.

Jennifer, Jenny och My