onsdag 5 maj 2010

Nya jobb istället för bidrag

Göteborgs Posten 5e maj 2010
(http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.363012-nya-jobb-i-stallet-for-bidrag)


Anledningen till att artikeln publiceras just nu är inte svårfunnen. Alliansledarna gav sig igår ut på en tågturné, vilken ska symbolisera att de drar igång sin valkampanj inför höstens riksdagsval. Första dagens resande slutade i Göteborg, där partiledarna sedan spenderade natten. Att då hälsa stadens invånare god morgon med en debattartikel skriven ur ett Västsvenskt perspektiv är därför ett smart drag. Artikeln ger också ett direkt svar på de ståndpunkter som de rödgröna presenterade tidigare i veckan. Detta har man förvisso redan gjort i ett antal kanaler, men genom att ge artikeln en västsvensk prägel och publicera den i GP ger man ännu en vinkel av frågan.
Artikelns syfte är alltså att bemöta den politik som oppositionen presenterat, samtidigt vill Alliansen framstå som folkliga och tillmötesgående. Det har på senare år funnits en önskan från Moderaterna och de andra högerpartierna att framstå som mer medelklassvänliga, och föra en mer allmän politik som gynnar fler. Detta lyser igenom i artikeln, även om ämnet inte direkt berörs. Alliansledarna ger i artikeln sig själva en klapp på axeln för hur man hanterat den ekonomiska krisen och menar att Sverige är ett av de länder som klarat sig absolut bäst.
Målgruppen är främst människor bosatta i Västsverige. Till den primära målgruppen hör människor som tillhör medelklassen, då texten till stor del belyser arbetsmarknaden och den politik som de rödgröna vill föra i anslutning till den. Artikeln framhäver den västsvenska fordonsindustrins situation i dagsläget, och samtidigt vad Alliansledarna vill göra för att hjälpa företagens återuppbyggnad. Som sekundär målgrupp räknar vi alla som innefattas av GP:s räckvidd, då den övergripande tanken bakom artikeln är att övertygande väljare.
Då artikeln tydligt är undertecknad av de fyra Alliansledarna råder det inga tvivel kring vem som ligger bakom den. Att samtliga fyra skriver under ger artikeln ytterligare tyngd, då de innehar de tyngsta politiska posterna i Sverige. De visar återigen att de för en gemensam politik och arbetar mot samma mål. I och med den här typen av debattartikeln riktas allt mer fokus mot blockpolitik, istället för partipolitik.
Alliansens taktik i artikeln är att bemöta huvudpunkterna i de rödgrönas politik. Man vill genom att argumentera för sina egna styrkor (och de rödgrönas svagheter) skapa auktoritet och legitimitet för det man åstadkommit. Man vill genom att först beskriva vilka framsteg Alliansen gjort för Sverige under den senaste mandatperioden, och sedan förklara hur de rödgröna vill förstöra och riva ner de framgångsrika system som man byggt upp påvisa att de rödgrönas politik inte värnar om svenskarnas bästa. Det finns en återkommande röd tråd genom texten, vilket gör att deras argument är lätta att följa. De förenklar förhållandevis komplicerade frågor och gör dem på så sätt tillgängliga för gemene man. De omnämner oppositionen som ”vänsterpartierna” och placerar dem således i ett politiskt fack. Att samtidigt uttrycka sig genom ett västsvenskt perspektiv skapar en personlig koppling hos den som läser artikeln.
/ Grupp 15 (Sanna, Hanna, Maria, Charlotte)

1 kommentar:

grupp 4 Sandra, Anna, Lisa och Hanna sa...

Efter att ha läst både artikeln och er granskning tycker vi att ni gjort ett bra jobb. Ni har svarat utförligt och logiskt på de frågor som ingick i examinationsuppgiften. Svaren är dock rätt uppenbara och känns rätt självklara efter att ha läst artikeln. Kanske skulle man kunna gräva djupare och spekulera mera. Granskningen känns i vissa fall mer som en beskrivning av artikeln. Vi hade önskat att ni inte enbart stannade i artikeln utan att ni även slängde in lite tankar kring eventuell PR-taktik. Kan artikeln finnas till för att göra folk medvetna om att alliansen "håller ihop" i år igen. Deras tågturné är säkerligen ett sätt att förmedla denna gemenskap inom alliansen symboliskt. Kanske bygger de även upp en image genom att de tar sig igenom Sverige med tåg.Efter att ha läst både artikeln och er granskning tycker vi att ni gjort ett bra jobb. Ni har svarat utförligt och logiskt på de frågor som ingick i examinationsuppgiften. Svaren är dock rätt uppenbara och känns rätt självklara efter att ha läst artikeln. Kanske skulle man kunna gräva djupare och spekulera mera. granskningen känns i vissa fall mer som en beskrivning av artikeln. Vi hade önskat att ni inte enbart stannade i artikeln utan att ni även slängde in lite tankar kring eventuell PR-taktik. Kan artikeln finnas till för att göra folk medvetna om att alliansen "håller ihop" i år igen. Deras tågturné är säkerligen ett sätt att förmedla denna gemenskap inom alliansen symboliskt. Kanske bygger de även upp en image genom att de tar sig igenom Sverige med tåg.Efter att ha läst både artikeln och er granskning tycker vi att ni gjort ett bra jobb. Ni har svarat utförligt och logiskt på de frågor som ingick i examinationsuppgiften. Svaren är dock rätt uppenbara och känns rätt självklara efter att ha läst artikeln. Kanske skulle man kunna gräva djupare och spekulera mera. granskningen känns i vissa fall mer som en beskrivning av artikeln. Vi hade önskat att ni inte enbart stannade i artikeln utan att ni även slängde in lite tankar kring eventuell PR-taktik. Kan artikeln finnas till för att göra folk medvetna om att alliansen "håller ihop" i år igen. Deras tågturné är säkerligen ett sätt att förmedla denna gemenskap inom alliansen symboliskt. Kanske bygger de även upp en image genom att de tar sig igenom Sverige med tåg. Man kan ändå säga att ni på ett visst sätt tolkar hela artikelns syfte som att alliansen vill stärka sin image som en enad grupp för att indirekt kritisera de rödgröna. Vi önskar bara att ni kanske ifrågasatt syftet djupare.

I texten nämner ni att den primära målgruppen är medelklassen. Vi anser att ordet arbetarklass hade varit bättre lämpat då sakfrågorna berör just arbetsmarknaden och de som faktiskt förlorade jobbet. Sekundära målgruppen lite för bred och vi hade gärna sett att ni preciserat den något.

Kanske kunde ni även gått vidare och studerat olika hemsidor för att genom det kunna diskutera vissa frågor lite djupare och där kanske man även kunde hittat frågor som de väljer att inte beröra.