torsdag 26 februari 2009

Länk till debattartikeln: http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article416069/Varna-om-sexarbetares-sakerhet.html

1. Varför kommer den här debattartikeln just nu?
Debatten kring den här artikeln har blossat upp då det uppmärksammats att ”Kompetenscenter prostitution” tillsammans med RFSU tagit fram ett Preventionspaketet till de som säljer sex. Debatten blossade upp ytterligare då detta mött stark kritik och det slutligen ledde till att utdelningen stoppades.
Prostitution och sexhandel är ett ämne som gärna hamnar i hetluften när det än nämns i medierna. Människor har ofta en stark åsikt om vad de anser är rätt eller fel i frågan.
Den här debatten får även ett stort nyhetsvärde då den väcker uppmärksamhet hos läsaren genom att händelsen pågår nu, den berör samt äger rum i vår närhet.

2. Vad vill man uppnå?
Jacobson menar att syftet med Kompetenscenter prostitutions verksamhet är i första hand att: ”främja ökad säkerhet gällande sexuell hälsa och respekt för individens fysiska och psykiska välmående”. Jacobson vill få kritikerna att inse att trygghet och säkerhet är mänskliga rättigheter. Kondomutdelningen är inte bara positivt för sexarbetarnas hälsa, men den håller även de våldsamma sexköparna borta. Att stoppa kondomutdelningen är att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Hon skriver även att prostitution inte kommer att försvinna bara för att man slutar att dela ut kondomer. Man kan tänka sig att hon vill att man ska inse att det är lönlöst att begränsa prostitutionsutövningen eftersom det endast ökar riskerna för t ex sjukdomar, våld. Att få fler att bli positiva till en förändring av sexköpslagen, skulle kunna vara ett outtalat mål hon vill uppnå med denna artikel.

3. Vem är målgruppen?
Hon skriver att det är efter kritiken som kommunen bestämde sig för att stoppa utdelningen av kondomer. Vem kritiken kommer ifrån framgår inte, av den anledningen tror vi att debattartikeln riktar sig i första hand till allmänheten. Den sekundära målgruppen blir i detta fall de ansvariga inom Malmö kommun som tog beslutet att stoppa kondomutdelningen.

4. Vem står bakom? Vilket intresse representerar de artikelförfattarna?
Pye Jakobson som skrivit under debatt artikel har arbetat i sexindustrin i 20 år och är aktivist i sexarbetares rättigheter sen 13år. Hon är stark engagerad i frågor kring sexindustrin eftersom hon anser att hon som sexarbetare är stigmatiserad. Hon medverkar i organisationer som The International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe (ICRSE) och det svenska nätverket Rose Alliance. Hon är en stark motståndare till den svenska sexköpslagen och säger sig vara villig att åka var som helst för att ta en debatt för motverka att andra länder skapar en liknande lagar (www.sexworkeurope.org/site/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=139).

5. Hur ser den retoriska strategin ut?
Jakobson för i sin artikel en argumenterande strategi där hon trycker på sina huvudargument att ”främja ökad säkerhet gällande sexuell hälsa och respekt för individens fysiska och psykiska välmående” (Pye Jakobson, Värna om sexarbetares säkerhet) igenom hela artikeln. Detta ställer hon mot vad hon anser är ” orealistiska mål om det ´perfekta samhället´ ” (Pye Jakobson, Värna om sexarbetares säkerhet). Hela artikeln avslutas med en personifierande retorik där vi som läser inte bara med vårt förnuft ska förstå hennes menig utan även känna det med våra känslor ”Om er dotter arbetade i sexindustrin, skulle ni då uppmuntra insatser som värnade om hennes hälsa, säkerhet och trygghet?”(Pye Jakobson, Värna om sexarbetares säkerhet).

2 kommentarer:

Anonym sa...

1. Det kan ligga djupare orsaker till varför denna debattartikel kommer just nu. Möjligtvis kan andra intressenter stå bakom artikeln som dock inte vill framträda utan låter Pye Jakobson företräda åsikterna. HIV och aids är på agendan då HIV ökat i Sverige under 2000 talet, framförallt en explosiv ökning under 2007. Detta kan vara en orsak till den ökade positiva hållningen för utdelning av kondomer för att trygga hälsan för prostituerade kvinnor. Om debatten varit mer positiv hade satsningen kanske fortsatt som ett led i arbetet mot minskad smittspridning av HIV och könssjukdomar.

2. Vi håller med om författarnas inlägg om vad man vill uppnå med artikeln men tror även att anledningen är att hålla frågan vid liv på agendan från flera håll.

3. Vi tror till skillnad från författarna att beslutsfattarna på kommunen är den primära målgruppen och allmänheten den sekundära.

4. Vi håller med om att huvudsakliga initiativtagare kan vara Jakobson med sina nätverksorganisationer i ryggen men också organisationerna och instanserna i Skåne län så som Länsstyrelsen, SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) RFSU AB med flera, vilka står bakom preventivmedelspaketet. De arbetar för folkhälsa och jämställdhetsfrågor. Det är dock känsligt för kommunen att ställa sig positiva i frågan då det kan ses som uppmuntran till lagbrott. Kan det vara därför Jakobson ensam står som ansikte utåt i debatten eller är det rent av som författarna verkar anse, att hon drivs av rent engagemang i frågan?

5. Vi delar författarnas uppfattning om den retoriska strategin.

Referenser:
http://www.rfsu.se/asa_har_ordet.asp
http://www.rfsu.se/regering_och_stat_-_ta_ert_ansvar_for_att_minska_smittspridning_och_forbattra_prevention.asp

http://www.malmo.se/miljohalsa/folkhalsa/sexuellhalsa/prostitutionsenheten/utbildninginformation.4.7f234797118c315696e80002211.html

http://www.malmo.se/download/18.28b8faaa118e59f2fbd80004775/Samvplan_manniskohandel_webb.pdf

Anonym sa...

De anonyma är vi! : )Grupp 9.